info@debeer.nl
(013)-211 64 00

Actueel

Getrouwd voor één dag

//
Posted By
/
Comment0

Zo lang er belastingen zijn, proberen mensen er onderuit te komen. Het bekende citaat van Benjamin Franklin ‘nothing is certain but death and taxes’ kan dan ook probleemloos worden uitgebreid met ‘and tax evasion’. De overheid probeert het ontgaan of ontwijken van de belasting tegen te gaan, bijvoorbeeld door bij de belastingheffing aan te knopen bij het bezit of de overdracht van onroerend goed. Geld kan je in een oude sok of op een Zwitserse bankrekening verbergen, maar grond of een gebouw kan je niet verstoppen. Aan dat simpele gegeven hebben we de overdrachtsbelasting te danken. Een middeleeuwse tolheffing, die voor woningen is gematigd tot twee procent maar voor bedrijfspanden nog ‘gewoon’ zes procent bedraagt. Een stevige heffing dus, die gelijk staat aan vijf jaar heffing in box 3 (de jaarlijkse heffing van 1,2 procent over privévermogen).
In 2003 probeerden twee beleggers de overdrachtsbelasting te ontgaan bij de verdeling van een gezamenlijke vastgoedportefeuille. Ze sloten daartoe op 23 december 2003 een geregistreerd partnerschap af. Fiscaal staat dat volledig gelijk aan een huwelijk en voor de overdrachtsbelasting geldt dan een vrijstelling. De vermogens van de partners bleven gescheiden, alleen de gezamenlijke panden werden gemeenschappelijk bezit. Een dag later, op 24 december, werd het partnerschap al weer ontbonden, zodat de heren met de kerst weer vrijgezel waren. Vervolgens werden de gemeenschappelijke panden verdeeld zónder overdrachtsbelasting.
De fiscus pikte dit niet en legde een naheffingsaanslag op. De voormalige partners erkenden volmondig dat ze hun partnerschap voor één dag alleen hadden gesloten om de overdrachtsbelasting te ontgaan. Maar de wet is de wet, niet waar? En de wetgever was destijds doof geweest toen wetenschappers voor dit soort constructies waarschuwden. Bovendien is het natuurlijk erg precair om als de rechter zich gaat bemoeien met zoiets persoonlijks als een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Desondanks kregen de ex-partners ongelijk van de rechtbank. In hoger beroep vonden ze wel gehoor bij het gerechtshof. Het eindoordeel was aan de Hoge Raad. Onze hoogste belastingrechter heeft onlangs geoordeeld dat er wel overdrachtsbelasting verschuldigd is. Beslissend vond de Raad dat de door de wet aan partnerregistratie verbonden plichten geen reële praktische betekenis konden hebben nu dit voor slechts één dag was aangegaan. Hiermee blijft de rechter wat mij betreft nog nét op veilig terrein. Maar dat is tegelijkertijd ook de zwakke plek in de redenering. Een partnerschap van één dag is dus te mager, maar een week lijkt me eerlijk gezegd wel voldoende. En dus zou een vastgoedbelegger die een portefeuille van tien miljoen euro wil verwerven, via deze route zes ton kunnen besparen. Toegegeven, erg hoogstaand is het allemaal niet, maar laten we de realiteit maar onder ogen zien: mensen doen gekke dingen om belasting te besparen. Misschien leidt dit gedoe er wel toe dat de wetgever besluit deze verstorende belasting af te schaffen of ten minste het tarief van de overdrachtsbelasting over de hele linie te verlagen naar twee procent. Komt er per saldo toch nog iets goed voort uit deze rare kwestie.

 

wilv_columnWil Vennix, fiscaal vennoot bij De Beer Accountants & Belastingadviseurs, heeft ruim veertien jaar fiscale columns geschreven voor diverse dagbladen. Aanvankelijk voor Brabants Dagblad, sinds 2007 ook voor de overige Wegener-dagbladen. Naast Brabants Dagblad zijn dat Eindhovens Dagblad, BN-deStem, Twentsche Courant Tubantia, De Stentor, De Gelderlander en de PZC (totale oplage plm. 750.000). Op 28 december 2013 is de laatste verschenen, de redactie heeft besloten om te stoppen met de drie columns in Geld en Werk, waaronder dus die van Wil.

Leave a Reply