info@debeer.nl
(013)-211 64 00

Actueel

Belasting is overal

//
Posted By
/
Comment0

Dit is mijn laatste column in deze krant. Zeven jaar lang (en voor de lezers van Brabants Dagblad het dubbele) heb ik u om de paar weken mogen bijpraten over ontwikkelingen in de wondere wereld van de belastingen. Gebrek aan inspiratie was er nooit, want belastingen zijn altijd en overal aanwezig. Wijzigingen in het belastingstelsel hebben direct effect op zowel uw portemonnee als die van de overheid. De gevoeligheid van politici voor de fiscaliteit is dan ook groot. Een kabinet valt nooit over de invoering van een nieuw Burgerlijk Wetboek – om maar eens een ingrijpende juridische wetswijziging te noemen – maar wel over het reiskostenforfait.

Grote maatschappelijke thema’s van dit moment zijn niet los te zien van de fiscaliteit. Neem het woondossier. In de huursector gaat de discussie niet over woningen en huurders maar over een belasting: de verhuurdersheffing. In het koopsegment is de fiscale impact nog veel groter. Onze woningmarkt is mede door de te royale hypotheekrenteaftrek compleet ontspoord. Pleiten voor beperking van de renteaftrek stond lange tijd gelijk aan electorale zelfmoord. Stapsgewijs is de aftrek beperkt maar de wettelijke regeling die dit heeft opgeleverd, kan men zonder overdrijving een gedrocht noemen. Bestaande hypotheken worden volledig ontzien, ook bij verhuizing en oversluiting. Maar alle nieuwe leningen vanaf 1 januari 2013 moeten verplicht in 30 jaar worden afgelost. Niet alleen starters op de woningmarkt worden hiermee geconfronteerd, maar ook mensen die duurder gaan wonen, verbouwen, scheiden, trouwen, samenwonen, overlijden enzovoorts.
Simpel voorbeeld: een stel is gehuwd in gemeenschap van goederen en heeft een woning van 4 ton met een aflossingsvrije hypotheek van 2 ton. Ze gaan scheiden en de vrouw koopt de man uit en verhoogt de hypotheek daartoe tot 3 ton. Ze heeft dan een bestaande lening van 1 ton (blijft aflossingsvrij) en een nieuwe lening van 2 ton (met verplichte aflossing). Wordt dit niet goed geregeld, dan dreigt verlies van renteaftrek. Ook ‘gewone mensen’ kunnen dus met complexe problemen worden geconfronteerd en zullen deskundig moeten worden begeleid.

Van het heilige huisje van de renteaftrek naar de heilige koe is een kleine stap. Ook daar wordt de markt in hoge mate beïnvloed door de fiscaliteit. Minder vervuilende auto’s worden fiscaal zodanig begunstigd dat velen zich in hun keuze daardoor laten leiden. Een ondernemer die dit jaar nog een Tesla koopt, krijgt vaak meer dan de helft van de aankoopsom terug van de belasting en ontkomt bovendien de komende jaren aan de bijtelling wegens privégebruik. Anderen schrijven kilometers om die zo verfoeide bijtelling te omzeilen, maar moeten zich realiseren dat ‘big tax brother’ voortdurend op ze let. De rechter oordeelde onlangs dan wel dat de fiscus geen recht heeft op alle data van een parkeerservice, maar er blijven meer dan genoeg controle-instrumenten over. Wie betrapt wordt riskeert behalve een navordering van belasting een zeer zware boete.

Dank voor de aandacht, het ga u allen goed!

 

wilv_columnWil Vennix, fiscaal vennoot bij De Beer Accountants & Belastingadviseurs, heeft ruim veertien jaar fiscale columns geschreven voor diverse dagbladen. Aanvankelijk voor Brabants Dagblad, sinds 2007 ook voor de overige Wegener-dagbladen. Naast Brabants Dagblad zijn dat Eindhovens Dagblad, BN-deStem, Twentsche Courant Tubantia, De Stentor, De Gelderlander en de PZC (totale oplage plm. 750.000). Op 28 december 2013 is de laatste verschenen, de redactie heeft besloten om te stoppen met de drie columns in Geld en Werk, waaronder dus die van Wil.

Leave a Reply