info@debeer.nl
(013)-211 64 00

Actueel

Verplicht energielabel voor woningen én bedrijfsgebouwen

//
Posted By
/
Comment0

energieMet ingang van 1 januari 2015 is bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en gebouwen een geldig energielabel verplicht. Dit toont de energieprestatie van het pand. Bij woningen is deze verplichting inmiddels bekend; bij bedrijfspanden veel minder merken we in de praktijk.

Het energielabel maakt duidelijk hoe zuinig een pand is en welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklasse voor woningen loopt van A t/m G. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Welke gebouwen zijn energielabel-plichtig?
Het is algemeen bekend dat voor woningen een definitief energielabel verplicht is bij de verkoop, verhuur of oplevering. Sinds 2015 ontvingen alle woningeigenaren een voorlopig energielabel en bij verkoop of verhuur moet men het voorlopige energielabel omzetten in een definitief energielabel.

Minder bekend is dat naast woningen ook bepaalde gebouwen een energielabel moeten hebben. Het gaat om gebouwen met de volgende functie:
• Gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen
• Kantoorfunctie
• Publieke functie zoals bibliotheek, stadhuizen
• Onderwijs
• Horeca en logies
• Sport, zoals sportscholen, stadions, zwembaden
• Verkoop, zoals supermarkten, winkel, showrooms van garages.

Gebouwen met alleen een industriefunctie zijn niet verplicht om een energielabel te hebben. Voor gebouwen met meerdere functies, geldt er alleen een verplichting voor de labelplichtige delen als het gebruiksoppervlakte van het labelplichtige deel groter is dan 50m2. De kantoren van 40m2 in een industriehal zijn dus niet verplicht om een label te hebben. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl).

Controle en handhaving
Per 1 januari 2015 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport of een energielabel aanwezig is bij de verkoop, verhuur of oplevering van het gebouw. Bij ontbreken van het label kan de Inspectie een boete opleggen. Deze bedraagt voor rechtspersonen maximaal zo’n € 20.000 (!);  voor natuurlijke personen gelukkig relatief weinig (afgerond € 400). Ook bij verkoop aan derden én bij overdracht van het gebouw binnen het eigen concern kan een energielabel verplicht zijn. Dit wordt –begrijpelijk – vaak vergeten. Controleer daarom altijd goed of een energielabel verplicht is en schakel een deskundige in die een energielabel kan verstrekken.