info@debeer.nl
(013)-211 64 00

Actueel

Heeft Tom de Ridder van MKB-brandstof gelijk?

//
Posted By
/
Comment0

tankslangHet lijkt wel een jaarlijks patroon: het nieuwe jaar breekt aan en Tom de Ridder en MKB brandstof melden zich (helaas) weer. U heeft deze – volgens sommige zeer irritante – radiocommercial vast wel een keer langs horen komen.

In de radiocommercial zegt Tom de Ridder dat de MKB-brandstofpas 100% fiscus-proof is en dat u de btw op de tankbonnen volledig terug kunt vorderen. Wat is de achtergrond van deze commercial en klopt de boodschap eigenlijk wel?

De Belastingdienst controleert inderdaad scherp of u de btw op tankbonnen terug kunt vorderen. U kunt namelijk als ondernemer de btw op de tankbonnen terugvragen ondanks het feit dat op de tankbon niet uw naam en adres staat als afnemer. De Belastingdienst wil wel controleren dat u daadwerkelijk de afnemer bent van de brandstof. De btw op de tankbonnen is daarom niet aftrekbaar als men contant betaalt na het tanken met een auto van de zaak, ook niet wanneer een werknemer de tankbon vervolgens bij het bedrijf declareert.

De eis is immers dat de brandstof traceerbaar door – of namens – het bedrijf is betaald. Bij betaling met ‘plastic’ is dat automatisch het geval.  Om problemen te voorkomen, is het daarom raadzaam alleen nog maar te werken met een tankpas, zakelijke pinpas of creditcard. Daarnaast moet u natuurlijk ook de tankbon bewaren.

De MKB-brandstofpas is één van de mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de btw op de tankbon aftrekbaar is. Tom de Ridder heeft dus wel gelijk, maar het ligt wat genuanceerder.

Leave a Reply