info@debeer.nl
(013)-211 64 00

Actueel

Wet DBA aangenomen: de VAR vervalt per 1 mei 2016

///
Comment0

documentOnlangs is dan toch het wetsvoorstel ‘Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties’ (Wet DBA) aangenomen. De Wet DBA treedt per 1 mei 2016 in werking. Werkt u als opdrachtgever met zzp’ers dan krijgt u met deze wet te maken. Wat moet u doen?

In ons Beerbericht van september 2015 schreven we al over de DBA als vervanger van de VAR. De essentie van de Wet DBA is nog hetzelfde: het terugdringen van ‘schijnzelfstandigheid’ en beter handhavend te kunnen optreden als er toch hiervan sprake is. De VAR, waarmee u al jaren gewend was te werken, komt te vervallen. Deze ingrijpende wijziging raakt alle opdrachtgevers die met zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) werken.

Risico’s voor opdrachtgevers
De fiscale vrijwaring die opdrachtgevers hebben met de VAR komt per 1 mei 2016 te vervallen. Bovendien wordt meer verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever gelegd. Zo kan de Belastingdienst een naheffingsaanslag loonheffingen en premies werknemersverzekeringen plus boete opleggen aan de opdrachtgever indien blijkt dat de zzp’er feitelijk de werkzaamheden niet als een zelfstandige, maar in (fictieve) dienstbetrekking heeft verricht.

Wat moet u doen?
De Wet DBA introduceert nieuwe regels waardoor het mogelijk is om een (model)overeenkomst tussen een opdrachtgever en een zzp’er, voorafgaand aan de opdracht, aan de Belastingdienst voor te leggen. De Belastingdienst beoordeelt dan op basis van de gemaakte afspraken in de (model) overeenkomst of er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking. Op deze wijze kunnen partijen vooraf zekerheid krijgen omtrent de kwalificatie van hun arbeidsrelatie. Het is vervolgens wel van belang om volgens de bepalingen in de (model)overeenkomst te blijven werken. Als u van de omschreven en goedgekeurde werkwijze afwijkt, kan de Belastingdienst beslissen dat er toch sprake is van een dienstbetrekking en een naheffingsaanslag loonheffingen met boete opleggen aan de opdrachtgever.

U wilt voorkomen dat u een naheffing ontvangt van de Belastingdienst. Daarom raden wij u aan om zo spoedig mogelijk de overeenkomsten die u gesloten heeft met zzp-ers door uw adviseur te laten beoordelen en waar nodig de overeenkomst aan de Belastingdienst voor te leggen. Zo heeft u zo snel mogelijk (meer) zekerheid omtrent de kwalificatie van uw arbeidsrelatie met uw zzp’er(s) en komt u niet voor vervelende (financiële) verrassingen te staan.

Leave a Reply