info@debeer.nl
(013)-211 64 00

Actueel

HR voor het MKB: benut uw creativiteit en ondernemerschap

//
Posted By
/
Comment0

hrIets minder dan de helft (45%) van de MKB organisaties heeft geen gespecialiseerde Human Resource (HR) medewerker in dienst. Dit betekent niet automatisch dat men HR onbelangrijk vindt, integendeel. Acht op de tien MKB’ers ziet toegevoegde waarde van HR binnen hun organisatie. Maar hoe realiseer je dit? 

Hoe zorg je dat je op passende wijze aan de slag gaat met HR? Het is heel logisch dat een MKB-organisatie van 10 werknemers geen HR-adviseur aanstelt. Toch kunnen deze bedrijven HR toevoegen aan hun bedrijfsvoering. Met enige creativiteit en ondernemerschap, is een passende HR-aanpak dichtbij.

Zo stelt Aukje Nauta, zelfstandig HR consultant en tot voor kort hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, dat MKB-organisaties op het gebied van HR kunnen samenwerken. Het is heel goed mogelijk dat MKB-organisaties met hun ‘buurbedrijven’ HR oppakken. Het gezamenlijk regelen van HR kan betekenen dat je tijdelijk personeel uitleent aan elkaar als het bijvoorbeeld even minder gaat. Zo kun je goede krachten behouden voor als het op een later moment weer beter gaat. Bij het merendeel van de bedrijven gebeuren dit soort zaken nog niet of onvoldoende, terwijl het juist kansen biedt.

Het merendeel van de MKB’ers (71%) noemt zijn werknemers breed inzetbaar. Toch wisselt slechts 19% van hen werknemers regelmatig van functie en taak. Binnen kleine bedrijven zijn de mogelijkheden hiervoor vaak ook beperkt. In samenwerking met andere bedrijven is er meer mogelijk. Inmiddels is 18% van de MKB’ers met een dergelijke HR-samenwerking gestart en ervaart de voordelen hiervan. Werknemers ervaren het bieden van dit soort mogelijkheden als zeer positief. Zo blijkt uit de MKB Marktmonitor dat maar liefst 36% van de werknemers enthousiast is over creatieve HR-oplossingen zoals tijdelijke baanwisseling.

Als MKB’er beschikt u over ondernemerschap en creativiteit. Zet deze in om HR toe te voegen aan uw bedrijfsvoering en u zult versteld staan wat dit uw bedrijf oplevert.