info@debeer.nl
(013)-211 64 00

Actueel

Kan ik werknemers vragen om een coronatoegangsbewijs te laten zien bij een personeelsevenement in een horecagelegenheid?

///
Comment0

Nu de coronaregels zijn versoepeld en steeds meer mag, kan het voorkomen dat werkgevers weer evenementen willen organiseren voor het personeel. Een mogelijkheid is om dit te doen bij een horecagelegenheid. Sinds 25 september 2021 is het verplicht om een coronatoegangsbewijs te laten zien in de horeca. Dit coronatoegangsbewijs toont aan of iemand gevaccineerd, getest of recent hersteld is van het coronavirus. Zodra een werkgever een verplicht evenement in een horecagelegenheid organiseert, worden werknemers dus gedwongen om een coronatoegangsbewijs te laten zien. Ook worden werknemers die geen coronatoegangsbewijs hebben, verplicht om deze toch te verkrijgen. Echter, het verplicht stellen van een coronavaccinatie door de werkgever mag niet. Als het gaat om een verplichte deelname aan een evenement waar een coronatoegangsbewijs voor nodig is, is dit verboden omdat het wordt gezien als een vorm van vaccinatie- of testdwang.

Wat mag wel?

Er is geen sprake van dwang als de werkgever het evenement vrijwillig houdt. Een vrijwillig evenement kan wel verplicht aanvoelen. Benadruk daarom goed de vrijwilligheid van het evenement onder de werknemers. Let ook goed op dat op deze manier er wel degelijk onderscheid wordt gemaakt tussen werknemers die een coronabewijs hebben en werknemers zonder dit bewijs.

Een andere mogelijkheid is om bijvoorbeeld een evenement te organiseren op kantoor, en hier de coronamaatregelen op het werk te handhaven.

Leave a Reply