info@debeer.nl
(013)-211 64 00

Actueel

Lachen of huilen?

//
Posted By
/
Comment0

Column

 

 

 

 

Wil Vennix

U herkent bovenstaande foto wellicht, die stond jarenlang bij de fiscale column die ik toen had in Brabants Dagblad en de andere regionale dagbladen. In mijn afscheidscolumn schreef ik al dat ik  niet stopte wegens gebrek aan inspiratie: op belastinggebied gebeurt er zoveel, dat er altijd wel iets is waarover ik me verwonder of dat ergernis oproept. Onlangs zag ik een bericht waarvan ik niet wist of ik er nu over moest schaterlachen dan wel in een diepe depressie moest schieten. Vandaar deze column.

Het gaat over de thuiswerkvergoeding. Ik hoef niet uit te leggen waarom thuiswerken de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen. En zoals letterlijk alles in het leven (en de dood, maar dat terzijde) heeft ook thuiswerken fiscale gevolgen. Zo wil het kabinet werkgevers in de gelegenheid stellen om hun werknemers een belastingvrije thuiswerkvergoeding van € 2 per dag te betalen. Onnozel klein bedrag kunt u denken, maar bij grotere werkgevers en veel thuiswerkdagen is het per saldo wel een aanzienlijk verschil of zo’n vergoeding bruto of netto is.

Tot zover niets aan de hand, tot de staatssecretaris de Tweede Kamer uitlegde hoe de thuiswerkvergoeding uitpakt voor de winstbepaling van de werkgever. De staatssecretaris verwijst naar de berekeningen van het Nibud die ten grondslag liggen aan het bedrag van € 2. Van dat bedrag heeft namelijk € 0,95 betrekking op thuis genuttigde koffie en thee. Dat deel van de  thuiswerkvergoeding valt daarom onder de wettelijke aftrekbeperking voor “voedsel, drank en genotmiddelen”. De resterende € 1,05 is gelukkig wel gewoon aftrekbaar. De staatssecretaris voegt daar echter aan toe – en nu komt de clou – dat “het niet noodzakelijk is om (bijvoorbeeld) het bedrag van € 0,05 voor waterverbruik nader uit te splitsen in bijvoorbeeld consumptie en sanitair gebruik.” U leest het goed: onze staatssecretaris vindt het niet nodig om te meten hoeveel water wordt opgedronken respectievelijk wordt doorgespoeld… En dan durven we het in Nederland nog te hebben over vereenvoudiging van de belastingregels? Enerzijds is dit natuurlijk hilarisch maar anderzijds ook diep triest. Vandaar mijn vraag: lachen of huilen? U mag het zeggen!

Leave a Reply