Search
Close this search box.

“Verlaag ook de belasting op de overdracht van bedrijfsvastgoed”

In het Financieele Dagblad van 21 oktober 2024 is onderstaande opinie van de hand van onze fiscaal partner Wil Vennix geplaatst. Elk voorstel om de overdrachtsbelasting te verlagen moeten we met beide handen aangrijpen, vindt Wil. “De overdrachtsbelasting is echt een middeleeuwse heffing die we zo snel mogelijk zouden moeten afschaffen of minimaal sterk moeten verlagen. Het is een drempel voor transacties die we maatschappelijk en economisch juist zouden moeten stimuleren. Maar het is absurd om die verlaging dan alleen te laten gelden voor huur- en vakantiewoningen en niet voor overig vastgoed, vooral dus bedrijfspanden. Bedenk dat het tarief twee jaar specifiek is verhoogd om beleggers in huurwoningen te ontmoedigen. Bedrijfsvastgoed is toen als bijvangst meegelift naar 10,4% maar gaat nu niet mee omlaag. Dat kan echt niet, vind ik.” Hieronder leest u de opinie.

Het kabinet-Schoof wil per 1 januari 2026 het tarief van de overdrachtsbelasting voor huurhuizen en vakantiewoningen verlagen van 10,4% naar 8%. Deze verlaging geldt niet voor ‘niet-woningen’, zoals bedrijfspanden.

De overdrachtsbelasting heeft eeuwenoude wortels maar is daarom nog niet eerbiedwaardig te noemen. Integendeel: de heffing bestraft handelingen die economisch en maatschappelijk juist gewenst zijn. Afschaffen zou je denken, maar dat gebeurt niet omdat de schatkist de opbrengst niet kan of wil missen.

Voor woningen waarin kopers zelf gaan wonen geldt een verlaagd tarief van 2% overdrachtsbelasting, of zelfs een vrijstelling. Voor andere woningen is het tarief fors hoger. Het tarief van 6% werd in in 2021 verhoogd naar 8% en in 2023 zelfs naar 10,4%.

Die laatste verhoging was bedoeld om met name starters op de woningmarkt een voorsprong te geven op beleggers. De verhoging gold echter ook voor overig vastgoed, zoals bedrijfspanden. De regering gaf toe dat hier sprake was van bijvangst: slechts 30% van de verwachte extra opbrengst zou voortkomen uit woningen en de rest uit overig vastgoed.

Inmiddels ziet ook Den Haag dat de rek eruit is. Ondanks de tariefverhoging is de opbrengst van de overdrachtsbelasting niet gestegen, maar juist gedaald: van €5,6 mrd naar €3,4 mrd.

Om het tij te keren wordt nu voorgesteld om het tarief weer terug te brengen naar 8%. De voorgestelde verlaging geldt echter alleen voor woningen, en niet voor overige objecten. Het tarief voor bedrijfspanden is dus eerst als bijvangst verhoogd, maar wordt niet meegenomen bij de verlaging. Dit is onlogisch en niet te rechtvaardigen. Bovendien compliceert het de uitvoering, doordat het weer relevant wordt of een pand wel of geen woning is.

Dit kan worden opgelost door de overdrachtsbelasting bij al het vastgoed te verlagen naar 8%. Dat is goed voor de geloofwaardigheid van de wetgever en voorkomt complexe wetgeving en uitvoering. Mogelijk stijgen de schatkistopbrengsten dan zelfs.

Wil Vennix, partner bij De Beer Accountants & Belastingadviseurs.