Wat sprak je aan in het vak accountancy?
“Op de middelbare school was ik altijd al goed met cijfers, en ik vond het leuk om dingen uit te puzzelen. Daarnaast voetbalde ik op hoog niveau bij Willem II, maar toen ik daar niet meer zoveel plezier in had, besloot ik me volledig op mijn studie te richten. Na mijn VWO koos ik voor een brede bachelor opleiding: International Business Administration aan de Tilburg University. Daar kreeg ik les in finance en projectmanagement, maar ook internationaal recht.
Uiteindelijk ontdekte ik dat ik meer uitdaging zocht. Als bijbaan werken in een supermarkt of winkel vond ik niet meer interessant genoeg. Ik wilde een baan die beter aansloot bij mijn studie. Zo kwam ik in de accountancy terecht. Het is leuk werk en heel goed voor mijn cv.”
Hoe ben je bij De Beer terechtgekomen?
“Ik kende iemand die hier werkte als accountant en die vertelde altijd goede verhalen over De Beer. Wat me vooral aantrok, was de informele werksfeer. Iedereen werkt hard, maar er is ook ruimte om met elkaar te lachen. Bij een groot kantoor draait het toch meer om uren maken, terwijl hier naast hard werken, plezier op de werkvloer ook centraal staan. Ik stuurde een open sollicitatie als werkstudent en werk hier inmiddels bijna twee jaar. Het kantoor in Tilburg is lekker dichtbij, wat de combinatie met mijn studie extra praktisch maakt.”
Hoe was je start bij De Beer?
“Mijn buddy zorgde voor een fijne start, omdat ik altijd bij iemand terecht kon met vragen. Ik had al wat ervaring met administratief werk, dus ik kon al snel taken oppakken. Ik werk aan alle posten van een jaarrekening, van planning tot uitvoering. Ook verzorg ik aangiften inkomstenbelastingen en btw-aangiftes voor klanten. Als ik vragen heb, ga ik direct naar de partner of de collega die verantwoordelijk is voor de klant. Iedereen is hier heel toegankelijk; de deur staat letterlijk open. In het begin is dat spannend, maar inmiddels loop ik makkelijk binnen voor vragen of overleg.
Je leert hier echt snel. Op de universiteit krijg je vooral theorie, maar hier breng je die kennis in de praktijk. Dat is zoveel waardevoller. In de twee jaar dat ik hier werk, ben ik steeds zelfstandiger geworden. In het begin had ik vaak hulp nodig, maar nu vraag ik alleen nog iets als ik bijvoorbeeld vastloop met mijn planning. Het is leuk om te merken dat je groeit en steeds meer zelf kunt.”
Hoe combineer je je master met je werk bij De Beer?
“Tijdens mijn bachelor werkte ik twee tot drie dagen per week als werkstudent, afhankelijk van de tentamenperiode. Nu ik mijn master Accountancy doe, werk ik meestal twee dagen per week, omdat ik ook tijd nodig heb voor mijn scriptie. De Beer is heel flexibel; ik kan zelf aangeven wanneer ik kan werken, en dat kan zelfs op het laatste moment nog veranderen. Als ik iets voor mijn studie moet doen, is dat geen probleem. Hier zeggen ze altijd: school gaat voor. Ook als je tijdens tentamenperiodes een paar weken niet werkt, is dat helemaal oké. Die flexibiliteit maakt het goed te combineren.”
Waarom past de Beer zo goed bij jou?
“Wat ik heel bijzonder vind, is dat ik hier nog nooit heb gedacht: ‘Ik heb echt geen zin.’ Dat gevoel had ik bij mijn vorige baan wel. Hier is het werk zo afwisselend en leerzaam dat je gemotiveerd blijft. Elke dag is anders en je leert continu nieuwe dingen die je direct kunt toepassen. Dat houdt het werk uitdagend en interessant.
Daarnaast zijn mijn collega’s top. Iedereen is vrij jong en ik kan met iedereen goed opschieten. Ook met stagiaires en andere werkstudenten is het gezellig. Als iemand vertrekt, gaan we vaak met een grote groep afscheid nemen. Dat zegt veel over hoe hecht we zijn. Ondanks dat het werk serieus is, hangt er een luchtige sfeer. Er wordt genoeg gelachen en gegrapt tijdens het werk. Die Brabantse gezelligheid maakt het extra leuk.”