Beerberichten

Amavine: een nieuwe kijk op alcoholvrij

Het verhaal van Mariëlle Timmermans is een mix van veerkracht en gedrevenheid. Van anesthesiemedewerker naar marketingmanager en nu de drijvende kracht achter Amavine, haar eigen onderneming in alcoholvrije dranken.
Mariëlle Timmermans met een glimp van haar collectie alcoholvrije wijnen.
Mariëlle met een greep uit haar collectie alcoholvrije wijnen

Met een niet te stuiten passie vertelt Mariëlle ons over de ups en downs van het ondernemerschap en hoe zij de traditionele ideeën over alcohol en sociale normen in Nederland uitdaagt.

Mariëlle’s passie voor alcoholvrije dranken is meteen duidelijk wanneer ze begint te vertellen. “Mijn fascinatie voor onze relatie met alcohol heeft me altijd beziggehouden. Waarom lijken we saai als we niet drinken? En, waarom moeten we op foto’s altijd een drankje vasthouden om te laten zien dat we plezier hebben?” Op vakantie met haar man gaf een prachtig geserveerde gin-tonic haar een idee: ‘dit moet toch ook alcoholvrij kunnen?’. Vanaf dat moment dompelde Mariëlle zich onder in de wereld van alcoholvrije dranken. Het begon allemaal met een simpele bestelling van enkele alcoholvrije opties, puur uit nieuwsgierigheid. “Er zijn zoveel lekkere, speciale drankjes die bijna niemand kent,” vertelt ze enthousiast. “Van alcoholvrije gin tot wijn en zelfs mousserende thee.”

Door een sportongeluk en een burn-out in 2018 kwam Mariëlle thuis te zitten. Tijdens haar herstelperiode schreef Mariëlle, dankzij haar achtergrond in de marketing, een bedrijfsplan. “Ik dacht, ik wil mijn eigen ding geprobeerd hebben voordat het te laat is,” vertelt ze met een knipoog. In maart 2021 was het zover: Amavine werd een feit. Een webshop voor premium alcoholvrije dranken. Mariëlle ontdekte al snel dat er veel vraag is naar een alternatief voor alcohol. “Het zijn niet alleen zwangere vrouwen die op zoek zijn naar een alcoholvrije optie. Veel mensen willen minder alcohol drinken, om allerlei redenen,” legt ze uit.

Het doorbreken van stereotypen met premium alcoholvrije wijn

Volgens Mariëlle draait het bij het drinken van alcoholvrije wijn voornamelijk om de juiste instelling. Ze erkent het stigma rondom alcoholvrije wijn, vaak door een slechte eerste ervaring. “Verwacht niet dat het exact hetzelfde smaakt als een wijn mét alcohol. Alcohol is tenslotte een smaakdrager. De smaakervaring kan niet één-op-één nagemaakt worden. Het is net als plots geen melk meer in je koffie drinken; het vraagt om een aanpassing van je smaak. Toch betekent dit niet dat er geen heerlijke alcoholvrije wijnen zijn. Ik wil mensen aanmoedigen om te stoppen met vergelijken en te starten met proeven en genieten.”

Mariëlle zet zich in om de acceptatie van alcoholvrije wijnen te vergroten. Ze schrijft informatieve blogs en is voor het tweede jaar jurylid tijdens The World Alcohol-Free Awards. “De kwaliteit van alcoholvrije wijnen is enorm toegenomen. Mijn doel is om mensen te laten zien dat er altijd een smaakvolle alcoholvrije optie is. Ik probeer alcohol niet te vervangen, maar ik zet er graag een extra keuze naast,” legt ze uit.

De toekomst van Amavine: focussen op groei en passie

Mariëlle’s ondernemerschap gaat verder dan alleen het selecteren van de beste alcoholvrije wijnen. “Ik heb als ondernemer meer vrijheid om snelle beslissingen te maken voor Amavine. Ik vind het leuk om nieuwe dingen van het ondernemerschap te ontdekken,” vertelt ze enthousiast. “Maar, ik weet ook wanneer ik zaken beter kan uitbesteden, zoals mijn boekhouding. Ik ben blij met de ondersteuning van De Beer, zowel bij de start van Amavine als nu. Ik heb korte lijntjes met mijn contactpersonen bij De Beer en ze geven mij het vertrouwen dat mijn zaken goed geregeld worden. Hierdoor kan ik me focussen op mijn passie,” legt ze uit.

Mariëlle’s ambitie is duidelijk. “Groei staat bovenaan mijn lijstje. Ik wil hét adres worden voor alcoholvrije dranken, zowel voor consumenten als voor de horeca en retail.” Mariëlle benadrukt daarbij het belang van passie voor je werk: “Als je ergens passie voor hebt, doe je het graag. Die passie heb ik voor alcoholvrije alternatieven en dat voelen mijn klanten ook. Maar een goede balans tussen werk en privé is belangrijk. Ik ben nu meer in balans dan toen ik nog in loondienst werkte. Het had gewoon zo moeten zijn.”

Benieuwd naar het assortiment van Amavine? Bekijk hier de website.