Beerberichten

Christel van Dal doorbreekt gewoontes in de composietenwereld

Christel van Dal (30), oprichtster van Daléro Composites, is altijd al iemand geweest van gewoontes doorbreken.
Christel van Dal voor de composieten roosters en profielen van Daléro.

Christel van Dal (30), oprichtster van Daléro Composites, is altijd al iemand geweest van gewoontes doorbreken. Met haar bedrijf in glasvezelversterkte profielen en roosters, is ze het levend bewijs van haar motto: ‘Niet dromen, maar doen’. Ter ere van haar vijfjarig jubileum vertelt ze over haar drijfveer, blikt ze terug op de start van Daléro en neemt ze ons mee in haar visie voor een duurzame toekomst.  

Ondernemen is er bij Christel met de paplepel ingegoten  

Christels ouders runden ruim dertig jaar lang een bedrijf gespecialiseerd in polyester. Hoewel dat heel anders is dan wat Christel doet, heeft dit wel haar liefde voor materialen aangewakkerd. Christel: “Al op jonge leeftijd namen mijn ouders mij en mijn broertje mee op reis naar Azië. Zij vonden dat we de magie van Azië zelf moesten ervaren. Hier zag ik het productieproces van dichtbij en leerde ik veel over verschillende materialen. Toen ik voor de keuze stond om het familiebedrijf over te nemen, was er één gedachte die door mijn hoofd speelde: ‘Als ik kan ondernemen, dan kan ik het ook zelfstandig!’ Mijn ouders hebben mij altijd aangemoedigd om mijn eigen weg te gaan. Dit gaf me precies dat duwtje in de rug dat ik nodig had om mijn eigen weg in te slaan”, deelt ze trots. 

Nieuw avontuur: de start van Daléro  

In oktober 2018 schrijft Christel haar bedrijf Daléro in bij de Kamer van Koophandel. Ze begint als leverancier van een basisassortiment van glasvezelversterkte roosters en profielen. Christel licht toe: “Ik koos hiervoor, omdat ik verstand had van de materialen en met een basisassortiment niet veel hoefde te investeren. Met slimme verkoopstrategieën en aanbetalingen van klanten, kon ik stap voor stap groeien. Ik begon met mijn productie in Azië. Naarmate de jaren verstreken, werd ik kritischer. Ik bekijk nu welke productielanden het beste bij mijn klanten passen. Inmiddels produceren we naast Azië ook in Europa.”  

Voor de groei van Daléro zocht Christel sterke zakelijke partners. Op advies van haar ouders ging ze in zee met De Beer Accountants & Adviseurs. “Mijn ouders werkten al dertig jaar met De Beer samen en vonden dat ik moest kiezen voor een professionele en vooral betrouwbare partij. De Beer is niet alleen maar bezig met mijn jaarcijfers. Ze bieden doordacht advies en de juiste ondersteuning. Zo hebben ze me volledig begeleid bij een recente aandelentransactie. Ze zijn niet alleen uitvoerend, maar echt een betrokken partner. Ik kan volledig op ze rekenen”, vertelt ze.  

“Ik ben een beetje een vreemde eend in de bijt.” 

 

Christel op het hoofdkantoor van Daléro in Moergestel. 
 

Zwemmen tegen de stroming in 

Christel heeft altijd een voorliefde gehad voor het onconventionele. “Ik ben echt van de gewoontes doorbreken,” vertelt ze met een glimlach. “Al vanaf het begin ben ik een beetje een vreemde eend in de bijt en dat vind ik wel leuk. Wanneer ik binnenstap bij klanten, zie ik soms verbaasde blikken. Omdat Daléro glasvezelversterkte profielen en roosters levert, wordt vaak niet verwacht dat een jonge vrouw het gezicht van het bedrijf is. Toch werkt dit bijna altijd in mijn voordeel. Als je je vak kent, kun je zo’n eerste indruk vaak kantelen. Het moment waarop mensen denken dat iets onmogelijk is, is het moment waarop ik juist wil bewijzen dat het wél kan. Heel eerlijk? Mijn vriendinnen weten volgens mij nog steeds niet wat ik precies doe, maar dat maakt mij ook helemaal niet uit”, vertelt Christel lachend.  

De producten van Daléro: duurzaam én onderhoudsvriendelijk   

Daléro’s focus ligt op het leveren van duurzame en onderhoudsarme materialen, met als kenmerk een laag CO2-profiel. “Onze klanten transformeren onze producten naar diverse eindproducten. Of het nu gaat om een koeltoren, loopdek in een jachthaven of bijvoorbeeld een aanvaarplateaus bij een offshore windmolenpark. Onze roosters zijn bestand tegen roest en rot, waardoor ze ideaal zijn voor chemische omgevingen. Ook vergeleken met hout, dat behandeld en gereinigd moet worden en gemiddeld tien jaar meegaat, zijn onze producten veel duurzamer en herbruikbaar.”  

Christel merkt dat ook haar klanten steeds bewuster kiezen voor duurzaamheid. Christel: “Onze generatie ziet het belang in van duurzaam ondernemen. Het gaat er niet om óf je iets met duurzaamheid doet, maar wát je ermee doet. Daléro staat voor: eenvoud, proactief en consistent. Vooral eenvoud heeft centraal gestaan de afgelopen jaren: alles moet simpel en duidelijk zijn, zowel voor onze klanten, producenten en ons team.” 

Christel presenteert Daléro’s innovatieve producten.  

 
Vijfjarig jubileum wordt Groots gevierd  

Dit jaar markeert het vijfjarig bestaan van Daléro. In die tijd heeft het bedrijf een indrukwekkende groei doorgemaakt, zowel in Nederland als daarbuiten. Het ondernemen is voor Christel één grote leerschool geweest. “Je denkt dat je al veel weet, maar pas wanneer je echt begint, leer je de fijne kneepjes. Het opbouwen van een sterke basis voor je bedrijf kost tijd, dat heb ik in de afgelopen vijf jaar wel geleerd. Je kunt gelukkig altijd bijsturen”, reflecteert ze.  

Om het jubileum op een speciale manier te vieren, trakteert Christel haar team en de top 20 vaste klanten op een avond Guus Meeuwis: ‘Groots met een zachte-G’. “Hier krijgen we een hele verzorgde avond om het ‘Groots met een Brabantse knipoog’ te vieren met onze vaste klanten. Een dankjewel voor onze klanten die ons hier gebracht hebben”.  

Een ambitieuze toekomstvisie en mooie nominaties  

Christel heeft grootse plannen en een heldere visie voor Daléro: “We zijn pas net warm voor mijn gevoel. Meer dan alleen een leverancier zijn voor mijn klanten, dat is waar ik naar streef. Ik wil hen niet alleen producten leveren, maar ook adviseren en begeleiden. Daar wil ik me de komende vijf jaar meer op gaan focussen. Afgelopen jaar hebben we 40 ft containers verkocht. De komende twee jaar wil ik dit aantal echt verdubbelen.” Ze eindigt vastberaden met een glimlach: “Je moet niet te veel dromen en het gewoon doen. Dat zou ook mijn advies zijn aan elke jonge ondernemer: start gewoon. Je kunt altijd later je route aanpassen of finetunen.” 

Sinds oktober draagt Daléro met trots de titel FD Gazelle 2023, een van de meest  begeerde prijzen voor de snelgroeiende Nederlandse ondernemingen. Bovendien was Daléro dit jaar genomineerd voor de ondernemersprijs van het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF) 2023, met een nadruk op export. Volgens Christel zijn dit mooie erkenningen voor haar werk en visie.