Bij De Beer ondersteunen we veel werkgevers bij het beëindigen van dienstverbanden, waaronder na een ziekteverzuim van twee jaar. Een belangrijk onderdeel hiervan is het aanvragen van compensatie voor de transitievergoeding via het UWV. Werkgevers komen momenteel in aanmerking voor deze compensatie, maar hier lijkt binnenkort verandering in te komen.
In het Hoofdlijnenakkoord van het kabinet-Schoof is het voorstel opgenomen om de compensatieregeling voor langdurige ziekte per 1 juli 2026 af te schaffen voor werkgevers met 25 of meer werknemers. Bent u een werkgever met meer dan 25 medewerkers of verwacht u dit aantal tegen die tijd te bereiken? En heeft u werknemers met een slapend dienstverband? Dan is het verstandig om nu alvast na te denken over de te nemen stappen.
Een arbeidsovereenkomst beëindigen gaat niet vanzelf. Na twee jaar ziekte mag een werkgever doorgaans de loondoorbetaling stopzetten. Veel werkgevers weten echter niet dat het dienstverband niet automatisch eindigt. En dat de arbeidsovereenkomst eigenhandig actief beëindigd moet worden, mits die wens er is.
Er zijn twee manieren om dit te doen: via een ontslagvergunning van het UWV of door middel van een vaststellingsovereenkomst. In beide gevallen wordt de wettelijke transitievergoeding gehanteerd als uitgangspunt. Het is mogelijk om compensatie voor de transitievergoeding te krijgen bij het UWV, maar vanaf 2026 verandert dit mogelijk.
Transitievergoeding en compensatie
De compensatieregeling voor de transitievergoeding is in het leven geroepen om slapende dienstverbanden te voorkomen. Dit zijn dienstverbanden waarbij de werknemer geen loon ontvangt en niet meer werkt, maar wel in dienst blijft. Dit kan risico’s met zich meebrengen, zoals de oplopende transitievergoeding en de mogelijkheid dat de werknemer re-integratie of tewerkstelling vordert.
Om als werkgever in aanmerking te komen voor compensatie, moet de arbeidsovereenkomst zijn beëindigd vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid, nadat het opzegverbod (twee jaar) is verstreken. Daarnaast moet de werknemer nog steeds ziek zijn en moet de volledige transitievergoeding zijn betaald.
Let op belangrijke data
De einddatum van het opzegverbod en die van de loondoorbetalingsverplichting vallen niet altijd samen. Het is verstandig om dit door een professional te laten berekenen. Is het dienstverband beëindigd en de transitievergoeding betaald? Dan kan er compensatie aangevraagd worden via het UWV Werkgeversportaal. Dit moet binnen zes maanden na de betaling gebeuren.
Eindafrekening en vakantiedagen
Naast de transitievergoeding moet ook een eindafrekening worden opgemaakt van openstaande vakantiedagen. Het vaststellen van dit tegoed en de uitbetaling ervan kan een behoorlijke kostenpost vormen. Het is belangrijk om tijdens ziekte een goede verlofregistratie bij te houden, want een zieke werknemer bouwt vakantiedagen op, zowel de wettelijke als de bovenwettelijke, als hier geen andere schriftelijke afspraken over zijn gemaakt. De werknemer moet ook vakantie opnemen tijdens ziekte. Tijdens deze vakantie is de werknemer vrijgesteld van re-integratieverplichtingen.
Recente jurisprudentie toont aan dat vakantiedagen alleen kunnen worden verrekend met ziektedagen als de werknemer re-integratiemogelijkheden heeft en hier schriftelijk ondubbelzinnig mee akkoord gaat. Een werkgever moet de verlofregistratie bijhouden en kunnen overleggen bij de eindafrekening. Daarnaast moeten vakantiedagen tijdig worden opgenomen, en heeft een werkgever de plicht om werknemers te wijzen op eventueel vervallende dagen. Zodat de medewerker in staat is de vakantiedagen alsnog op te nemen. In geval van ziekte waarbij vanwege medische beperkingen geen vakantie kan worden genoten, is er geen sprake van verval.
De Beer biedt hulp
Er komt veel kijken bij het beëindigen van een dienstverband na langdurige ziekte. Wij helpen graag bij het maken van de juiste keuzes en ondersteunen in het proces.