Beerberichten

De passie van… Ton van Eijck

In de serie ‘De passie van’ praten we met een klant over zijn of haar bijzondere liefhebberij.

Ton van Eijck is samen met broer Ronald en neef Simon eigenaar van Van Eijck in Alphen. De boerderij die opa Toon in 1963 startte, is uitgegroeid tot een brede dienstverlenende onderneming in agro, grond en groen. Maar de passie voor techniek gaat verder dan de 60- tot 70-urige werkweek: Ton neemt zo’n twaalf weekenden per jaar met zijn Pulling Team deel aan de Nederlandse competitie tractorpulling. Hij vertelt over deze spectaculaire sport op technisch hoog niveau.

“Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Ton. “Het begon met eenvoudige, lokale wedstrijden waar we met een oude tractor aan meededen. Lekker buiten zijn, mensen ontmoeten en aan de tractor sleutelen. In 1992 bouwden we de Ford Major van mijn opa om tot ‘Mud Patrol’ en enkele jaren later sloten we ons aan bij de Nederlandse competitie van de NTTO (de Nederlandse Truck- en Tractorpulling Organisatie). Toen de oldtimer van mijn opa helemaal ‘op’ was, investeerden we in onze eerste John Deere tractor. Daarmee doen we mee in de pro-stock klasse. Dat vind ik de leukste categorie omdat je met een ‘gewone’ tractor meedoet, inclusief de originele motor, die je opvoert en ombouwt. Het is de sport zoveel mogelijk uit zo’n tractor te halen.”

Een uitlaatklep met 3.500 pk

Tractorpulling waaide eind jaren ’70 over uit Amerika. Wie met zijn voertuig de langste afstand aflegt op een kleibaan met een sleepwagen van 20.000 kilo achter zich aan, wint. De kleibaan is 100 meter lang. De weerstand die de sleepwagen geeft, neemt naarmate je vooruit komt, toe. “Er is dus heel wat pk nodig om vooruit te komen”, legt Ton uit. “De tractor die we nu hebben, inmiddels onze derde John Deere, had toen we hem kochten 300 pk. Met ons technisch team hebben we hem inmiddels opgeschroefd naar 3.500 pk! De kracht die zo’n tractor geeft is fantastisch. Dat is een machtig gevoel.” De groene tractor staat te glimmen in een ruimte vol met bekers en trofeeën.  Als ‘Mud Patrol’-team doen ze mee met de Nederlandse top en nemen ze zelfs deel aan Europese wedstrijden. “Het is de Formule 1 van tractorpulling en het geeft een kick om hier als team in te groeien en ons telkens te verbeteren,” vertelt Ton. 

Ontspanning en uitdagingen: de veerkracht van Van Eijck

Naast de drukke werkwerken is de sport een heerlijke manier om te ontspannen, vertelt Ton. “We kunnen bij Van Eijck als we willen 24 uur per dag werken. Dag en nacht, op de meest onmogelijke momenten – namelijk als de natuur het toelaat. We hebben gelukkig een fantastische club met 65 trouwe werknemers en hebben ons producten- en dienstenpakket breed uitgebouwd: naast loonwerk ook transport, mestdistributie, akkerbouw en grond- en sloopwerk. En met onze biogasinstallatie maken we duurzaam groen gas uit mest.

Deze brede dienstverlening zorgt ervoor dat we jaarrond werk hebben, maar makkelijk is het niet. Er zijn uitdagingen genoeg, in de hele branche. De agrarische sector staat maatschappelijk onder druk, terwijl het volgens mij één van de branches is waar het hardst wordt gewerkt. Ook de rendementen nemen af, de investeringen nemen toe en het is steeds lastiger om aan goede werknemers te komen. Deze uitdagingen bespreken we samen met De Beer om vervolgens plannen te maken die toekomstbestendig zijn. We zijn niet voor één gat te vangen hoor, we zijn flexibel, inventief en onvermoeibaar!”

Teamwerk en passie in de wereld van tractorpulling

Tractorpulling is voor Ton een technische uitdaging, een gezellige hobby én een uitlaatklep. “Iemand anders gaat misschien marathons rennen, ik doe dit. We zijn met een team van zes mannen en twee dames. Iedereen heeft z’n eigen specialisme. Mijn vrouw is bijvoorbeeld een echte organisator. Zij regelt ook de sponsoring, want het is geen goedkope hobby. We steken er veel vrije tijd en energie in, maar het levert ook ongelooflijk veel positieve energie op. De passie zit echt diep. Ik denk dat het goed is om naast je werk een manier te hebben om op te laden,” eindigt Ton.