Search
Close this search box.

Mutsaers Textiles: Een écht familiebedrijf gespecialiseerd in textiel

Mutsaers Textiles is een textielgroothandel die al generaties lang stoffen ontwikkelt en wereldwijd verkoopt aan bedrijven. In dit bericht lees je alles over de ontwikkelingen en toekomstplannen van het familiebedrijf.

Mutsaers Textiles is een textielgroothandel die stoffen ontwikkelt en wereldwijd verkoopt aan bedrijven sinds 1825. Van generatie op generatie is het bedrijf overgedragen. In 1981 heeft A. Nooteboom Mutsaers Textiles overgenomen om te kunnen uitbreiden in de branche. In 1984 werd de organisatie overgedragen aan zijn oudste zoon, Hank Nooteboom. Inmiddels staat de volgende generatie klaar om het bedrijf over te nemen. In dit interview spreken we met directeur Hank over de ontwikkelingen in het bedrijf en de bijkomende nieuwbouw.  

Ontwikkelingen in de organisatie en de textielindustrie  

De familie Nooteboom is inmiddels al bijna 170 jaar met de textielindustrie verweven en is daarbij een van de oudste in de regio. Door de vele jaren ervaring hebben zij al veel verschillende transities doorgemaakt. Hank: “Sinds dat ik directeur van het bedrijf ben is er veel veranderd in de textielindustrie ten opzichte van toen mijn vader aan het roer stond. Deze veranderingen hebben we ook doorgevoerd in de bedrijfsvoering. Zo lieten we voorheen onze stoffen in het buitenland verven, maar kopen we nu de stoffen bewerkt in en maken we onze eigen collecties. Daarnaast beschikten we voorheen over ongeveer vijf verschillende kwaliteiten stoffen, nu zijn dat er meer dan 3000. Ondanks de veranderingen blijft het DNA van onze organisatie altijd hetzelfde. Eerlijkheid, betrouwbaarheid en kwaliteit staan voorop.”  

Niet alleen de bedrijfsvoering van Mutsaers Textiles is de afgelopen jaren flink uitgebreid, maar in de gehele textielindustrie zijn veranderingen voelbaar. “Nederland heeft een sterke positie op de textielmarkt”, vertelt Hank. “Wij hebben natuurlijk ook concurrentie uit de rest van de wereld wat ons scherp houdt zo’n sterke speler te blijven. In Nederlands zij wij derhalve één van de vijf grote groothandels. Net over de grens in Duitsland heb je ook nog vier grote namen. Door onze visie en DNA te behouden kunnen wij onszelf ieder jaar verder uitbreiden. Wij leveren aan allerlei verschillende bedrijven. Zo leveren we stoffen aan confectiebedrijven die kleding maken voor kleinere merken, aan winkels die onze stoffen verkopen maar ook aan bedrijven die er allerlei producten van maken zoals in het kinder- en babysegment. De onlinewereld wordt voor ons ook steeds belangrijker. De uitbreiding en vergrote vraag naar stoffen en efficiëntie met de daarbijhorende logistieke uitdagingen zorgden ervoor dat een nieuw bedrijfspand nodig was.”  

In vijf jaar tijd twee nieuwe bedrijfspanden 

In 2018 trok Mutsaers Textiles in een nieuw bedrijfspand. Het nieuwe pand bracht meer kantoorruimte en daardoor de mogelijkheid om hun processen soepeler te laten verlopen. Toch bleek na vijf jaar deze verhuizing niet voldoende en was verdere uitbreiding noodzakelijk. Hank: “Door het aantal artikelen en klanten hebben we gemerkt dat werken in de hoogte voor ons niet de oplossing is. Dit is niet bevorderend voor het bedrijfsproces. Daarom besloten we afgelopen jaar een stuk hal bij te laten bouwen. Zo wordt alles efficiënter op voorraad gelegd en hebben we de mogelijkheid om de orders sneller te verwerken en te verzenden. Hierdoor komen er ook weer sneller orders binnen. We merken nu in ons huidige pand dat we simpelweg ruimte tekortkomen. Het tweede pand wordt achter ons huidige pand gebouwd, tussen het huidig van ons en het pand van Vadobag in. Daarnaast krijgen we in het nieuwe pand ook nog een extra laaddock erbij. Puur voor het gemak; zo kunnen de vrachten sneller worden geleegd en nog sneller worden verzonden. Het pand zal eind maart 2023 klaar zijn. We hopen in april 2023 volledig operationeel gebruik te kunnen maken van de nieuwe hal.”  

Nieuwe generatie aan het roer 

Met de komst van een nieuw bedrijfspand is het tijd voor nog meer veranderingen: vijf jaar geleden is schoonzoon Diederick Stok begonnen met het aansturen van de organisatie en anderhalf jaar geleden is zoon Hank Jr. Nooteboom daarbij aangesloten. Tijd voor Hank om een stap terug te doen. “Mijn schoonzoon is een heel aantal jaar geleden begonnen met stagelopen bij ons in het bedrijf. Deze stage was vooral gefocust op het automatiseren van de bedrijfsprocessen. Hij is daarna echt aan de slag gegaan met allerlei facetten van het bedrijf en heeft hierin veel voor de organisatie betekend. Een aantal jaar geleden is mijn zoon Hank Jr. hierbij aangehaakt. Beide mannen hebben hun eigen expertise. Waar de een heel commercieel is, is de ander organisatorisch sterk. Ze vullen elkaar hierin goed aan. Het is voor mezelf af en toe wel lastig om de organisatie los te laten. Natuurlijk blijf ik altijd op de zijlijn meekijken. Dat is bij mijn vader ook zo. Hij is inmiddels 85 maar nog iedere dag heel betrokken bij de organisatie.”  

De overdracht van generatie op generatie wordt begeleid door Wil Vennix en Niek van Kuijk. Over deze begeleiding is Hank zeer te spreken. “De samenwerking tussen De Beer Accountants & Belastingadviseurs en Mutsaers Textiles verloopt heel soepel”, vertelt Hank. “Zij hebben verstand van zaken waar ik geen verstand van heb. Als ik vragen heb omtrent de BOR-regeling staan zij gelijk voor ons klaar. Het is fijn dat ik altijd bij hen terecht kan.”  

Duurzaam ondernemen is de toekomst  

Duurzaam ondernemen is een belangrijk concept voor Mutsaers Textiles. Zowel bij de bouw van het nieuwe bedrijfspand als bij de optimalisatie van bedrijfsprocessen wordt hier rekening mee gehouden. Hank: “Het is een must voor iedere ondernemer om bezig te zijn met duurzaam ondernemen. Zo wordt het dak van ons nieuwe bedrijfspand volledig bekleed met zonnepanelen. Hierdoor worden we uiteindelijk zelfvoorzienend. Daarnaast zijn de isolatiewaardes goed en beschikken we over warmtepompen. Bij de inkoop van onze stoffen houden we rekening met verschillende certificaten. Zo leveren we de kwaliteit die men van ons gewend is en houden we rekening met het milieu.”