Beerberichten

Gevluchte Oekraïners in dienst nemen

Het personeelstekort in bepaalde sectoren, zoals de tuinbouw en de ICT, is momenteel groot. Werkgevers onderzoeken daarom of zij gevluchte Oekraïners in dienst kunnen nemen.

Datum: 24 april 2022


Tijdelijke richtlijn biedt Oekraïners bescherming

Onlangs heeft de EU de Richtlijn Tijdelijke Bescherming geactiveerd. Hierdoor krijgen mensen die het conflict in Oekraïne ontvluchten, bescherming in de lidstaten van de Europese Unie. Ze kunnen een verblijfsvergunning in de EU aanvragen en krijgen toegang tot onderwijs en de arbeidsmarkt. Hierdoor hoeven Oekraïners geen asiel meer aan te vragen, om in Nederland te verblijven.

Vrijstelling werkvergunning vluchtelingen uit Oekraïne

Voor werknemers uit Oekraïne hoeft geen werkvergunning aangevraagd te worden als ze vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Als u een werknemer uit Oekraïne in dienst wilt nemen, moet u dat wel melden bij het UWV. De vrijstelling geldt vanaf 1 april 2022 en werkt terug tot en met 4 maart 2022.

Het formulier ‘Melden tewerkstelling van een tijdelijk beschermde werknemer uit Oekraïne’ is te vinden op de website van het UWV.

Bron: XpertHR, UWV, werk.nl