Beerberichten

Groot Speijck: passie en een topteam leiden tot de 15e plek in de Terras Top 100 2023

Midden in het hart van de Oisterwijkse bossen, bij de Brabantse Natuurpoort, ligt het gastvrije terras van Groot Speijck. In 2015 krijgen Marieke van der Aa en haar zwager Mark de Bie de kans om Groot Speijck nieuw leven in te blazen.
Mark de Bie en Marieke van der Aa voor hun horecaonderneming Groot Speijck in Oisterwijk.

Midden in het hart van de Oisterwijkse bossen, bij de Brabantse Natuurpoort, ligt het gastvrije terras van Groot Speijck. In 2015 krijgen Marieke van der Aa en haar zwager Mark de Bie de kans om Groot Speijck nieuw leven in te blazen. Met een combinatie van passie, toewijding en een uitzonderlijk team, hebben zij hier iets bijzonders gecreëerd. Met trots vertellen Marieke en Mark hoe ze dankzij hun toegewijde team op de 15e plek in de Terras Top 100 2023 zijn beland.  

Lovende kritiek van de vakjury 

De Terras Top 100 is een jaarlijks initiatief van Misset Horeca. De selectieprocedure bestaat uit verschillende selectierondes, onaangekondigde bezoeken en beoordelingen door een onafhankelijke en ervaren jury. Hierbij wordt met name gelet op de kwaliteit, ambiance en uiteraard de gastvrijheid van het team.  

Het behalen van een plek in de Terras Top 100 is niet niks. Dat weten Mark en Marieke als geen ander. Sinds 2016 doen ze met Groot Speijck mee en afgelopen juni pakten ze een indrukwekkende 15e  plek. “Het voelde geweldig”, deelt Mark met een brede glimlach. “Vooral als je bedenkt dat er 450 terrassen strijden om een plek in de top 100.” Het harde werk van het team van Groot Speijck werd niet onopgemerkt. De jury schreef over Groot Speijck: ‘Wat is dit een mooi en groot terras. De serveerster die ons helpt is continu aanwezig en de gangmaker op het terras. Echt een spontane dame, bijzonder scherp op haar omgeving. Goede service en lekker eten. Een terechte hoge notering dit jaar.’ 

Trots op hun team en de felbegeerde 15e plek in de top 100 

Marieke is vooral trots op de complimenten over hun team. “Het is een geweldige erkenning, niet alleen voor ons maar vooral voor het team. Het is één ding om zelf te geloven dat je team het goed doet, maar om die waardering ook van een jury te ontvangen, dat is echt bijzonder.” 

Maar wat maakt het terras van Groot Speijck nou zo speciaal? Marieke licht toe: “We proberen altijd te variëren, een nieuwe sfeer neer te zetten. Van loungesets tot picknicktafels, hoog zitten en laag zitten. Groot Speijck heeft het allemaal.” Mark benadrukt dat het vooral draait om de service. “Een prachtig terras is één ding, maar als de service niet top is, heb je er niets aan. Op de terugweg van de uitreiking riep ons team al direct: ‘volgend jaar staan we op nummer 1!’”  

Het zonnige terras van Groot Speijck.  

Chillen en grillen: het succes van Groot Speijck mag gevierd worden 

De laatste jaren hebben Mark en Marieke met trots een sterk team om hen heen verzameld. Dankzij een vaste kern, aangevuld met parttimers, kunnen Mark en Marieke zich doordeweeks richten op de operationele onderdelen van hun bedrijf. In het weekend springen ze graag bij waar nodig. “We hebben ook het geluk dat onze kinderen in de dezelfde leeftijd zitten als onze oproepkrachten. Hierdoor werken er veel vriendjes en vriendinnetjes parttime bij ons. Er wordt ook doorverteld dat dit een leuke en fijne werkplek is en dat doet me goed!”, vertelt Marieke.   

De hoge notering op de ranglijst van de Terras Top 100 2023 is voor een groot deel te danken aan het toegewijde team. En dat team krijgt dan ook de waardering die ze verdienen. Mark: “We proberen echt iedereen te betrekken en onze waardering voor het team uit te drukken. Bijvoorbeeld door een borrel na het werk met een bitterbal. Zonder alcohol natuurlijk. Na de zomervakantie hebben we ‘chillen en grillen’ georganiseerd, een borrel om onze plek op de Terras Top 100 te vieren en ons team in het zonnetje te zetten. Een echte Italiaanse pizzabakker kwam langs en we hadden zelfs een silent disco!” 

Het team van Groot Speijck op hun gezellig terras. 

Plannen voor een nieuw interieur én terras  

Op de vraag of er nog plannen zijn voor vernieuwing wijst Marieke naar het interieur: “We kregen feedback van gasten over de ruimte hierbinnen. Omdat het plafond hoog is en er verschillende rijtjes van tafels staan, kan het aanvoelen als een klaslokaal. We schakelden direct een interieurarchitect in. Die kwam met een ontwerp voor een grote bank midden in de zaak met verschillende tafeltjes. Hierdoor ontstaan gezellige hoekjes, waar mensen ook met hun laptop kunnen zitten als ze dit willen.”  

Marieke en Mark hebben altijd gezocht naar manieren om hun terras aantrekkelijk en fris te houden. Mark legt uit: “We veranderen de indeling regelmatig om een nieuwe sfeer neer te zetten. Acht jaar geleden hebben we geïnvesteerd in een kwalitatief hoogwaardig terras, en die investering werpt nog steeds zijn vruchten af. Hoewel we openstaan voor vernieuwing en het terras vernieuwen bovenaan ons lijstje staat, hebben we nog geen concrete plannen.” 

Terugblik: de aanloop naar het succes van Groot Speijck 

Verenging Natuurmonumenten is eigenaar van Groot Speijck en zocht acht jaar geleden nieuwe uitbaters voor de horecagelegenheid. Maar, er was al een duidelijke visie voor de nieuwe invulling van Groot Speijck: het moest harmoniëren met de omgeving. Toen Mark en Marieke de plannen van Natuurmonumenten zagen, waren ze direct enthousiast. “Ons enthousiasme voor de plannen was een doorslaggevende factor voor hun keuze. Ze zagen in ons jonge ondernemers met wie ze konden samenwerken”, vertelt Mark.  

Tijdens de contractonderhandelingen met Natuurmonumenten was het handig dat Mark via zijn ouders in contact kwam met De Beer Accountants & Belastingadviseurs. Mark vertelt: “Mijn ouders hebben met hun horecaonderneming altijd samengewerkt met De Beer. In de contracten zag de Beer gelukkig dingen die ons soms ontgingen, waardoor we sterker stonden tijdens de onderhandelingen. We waren bang dat we misschien te klein waren voor zo’n groot bedrijf als De Beer, maar dit bleek voor De Beer geen enkel probleem!” 

De koude maanden zijn vaak een drukke periode voor Groot Speijck. Mark en Marieke zijn dan ook klaar voor de uitdaging. “Iedere dag op kantoor zitten vinden we ook maar niks. We bereiden ons voor op de drukte en kunnen niet wachten om weer lekker actief mee te draaien met ons team”,  eindigt Marieke.