Beerberichten

Heeren van Heusden Wijnkoopers brengt de beste wijn naar Nederland

Midden in Heusden, een van de oudste wijnsteden, vind je de Heeren van Heusden Wijnkoopers. Een succesvol, internationaal opererend bedrijf en vaste waarde binnen de Nederlandse wijnhandel. Jan Janssen startte de onderneming in 1983 en was ruim 36 jaar directeur-eigenaar. Inmiddels heeft hij het stokje overgedragen aan Annella Groeneveld.

Na een aantal jaar werkzaam te zijn geweest voor Allied Breweries en Walraven Sax, besloot Jan in 1983 voor zichzelf te beginnen. Sindsdien importeert en distribueert hij de beste wijnen uit onder andere Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Oostenrijk. Het mooie Heusden leek hem dé ideale plek om zich te vestigen. Jan: “Heusden heeft de ideale ambiance en daarnaast ligt 80% van Nederland binnen een straal van 100 km. Dat is gunstig voor ons. Ook is Heusden een van de oudste wijnsteden van Nederland.”

Gesloten wijnhandel

Heeren van Heusden Wijnkoopers is een gesloten wijnhandel. “Commercieel geen sterke term”, zegt Jan direct. “Het betekent echter niks meer of minder dan dat we rechtstreeks leveren aan onze drie type klanten. Ten eerste aan de beste restaurants in Nederland. Denk daarbij aan Hofstede de Blaak, Bunga Melati, Bistrot C of het Okura Hotel in Amsterdam. Een tweede doelgroep zijn Nederlandse particuliere wijnliefhebbers. Bij hen bezorgen we direct aan huis. Ten slotte leveren we wijn aan een aantal genormeerde bedrijven onder andere voor eindejaarspakketten.” Er is dus geen winkel of slijterij waar je de wijn van De Heeren van Heusden kan kopen.

Niet de grootste, wel de beste

De Heeren van Heusden staat voor kwaliteit. Het selecteren van producenten is een streng en zorgvuldig proces. “We werken alleen met een wijnhuis samen als het tot de top vijf in zijn streek behoort. Dit beoordeel ik samen met mijn proefcomité. Daarnaast laten we ons natuurlijk  informeren door collega’s uit het vak”, vertelt Annella. Jan vult haar aan: “Ook is het belangrijk dat onze producenten continuïteit kunnen bieden en op exclusiviteitsbasis voor de Nederlandse markt zaken met ons willen doen”. Een aantal sterke wijnhuizen waar wij al ruime tijd mee samenwerken zijn Louis Latour, Champagne Boizel, Léon Beyer en Château de Tracy. 

Duurzaamheid

Bij het vinden van de juiste leveranciers is ook duurzaamheid een belangrijk punt van aandacht. Jan: “We werken samen met wijnhuizen als zij op een verantwoorde en duurzame manier produceren. In dat kader hebben we korte lijntjes met een aantal Franse Universiteiten met een faculteit Oenologie. Dat is een wijnbouwtechnische wetenschap.” Daarnaast is het een bewuste keuze om alleen vanuit Europa te importeren. Op die manier belasten ze het milieu niet onnodig door zeeschepen lange routes af te laten leggen. Ten slotte is de Heeren van Heusden gecertificeerd wijnhandelaar van de KVNW. Deze branchevereniging helpt ondernemers in de wijnsector vorm te geven aan kwaliteit, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De rollen omgedraaid

Ruim 20 jaar geleden startte Annella als secretaresse bij de Heeren van Heusden. Ze had op dat moment de studie hotelmanagement al afgerond. Evenals de opleiding tot vinoloog. Jan: “Na het eerste gesprek met Annella was ik direct enthousiast. Ik zag haar potentie. In de jaren die volgden, heeft ze zich ontwikkeld tot eerst mijn linker- en daarna mijn rechterhand.” Door de jaren heen ontving Jan regelmatig aanbiedingen van partijen die zijn bedrijf wilden overnemen. Hier heeft hij echter nooit gehoor aan gegeven. In Annella zag Jan zijn ideale opvolgster. “Inmiddels zijn de rollen dan ook omgedraaid. Sinds twee jaar ben ik directeur-eigenaar en is Jan mijn rechterhand. Dat Jan nog betrokken is en blijft, waardeer ik enorm. Zijn kennis en ervaring kunnen we goed gebruiken”, aldus Annella.

Objectief advies

Al ruim 30 jaar is De Beer Accountants & Belastingadviseurs betrokken bij De Heeren van Heusden. Jan: “Bij de overname heeft Jan-Pieter Gommers ons goed ondersteund. Het is belangrijk dat een objectieve partij de belangen van zowel de koper als verkoper behartigt. Zeker in ons geval was dat erg waardevol. Annella en ik kennen elkaar immers al zo lang. Je moet er dan voor waken dat je dan niet te emotioneel betrokken bent. Jan-Pieter heeft dat enorm goed begeleid.”

Kijk voor meer informatie op
www.heerenvanheusden.nl

Dit artikel is gepubliceerd in Beerbericht 1 – 2022.
Lees hier het hele Beerbericht in PDF

This site is registered on wpml.org as a development site.