Beerberichten

De kappersfamilie Van Buren: Vader Louis geeft het stokje door aan zoon en dochter

Louis van Buren (67) werd in 1978 eigenaar van zijn eerste kapsalon en heeft inmiddels twee goedlopende kapperszaken in Tilburg. In januari 2023 droeg hij officieel het stokje over aan zoon Leon en dochter Linda.
Leon, Linda en Louis van Buren in hun kapperszaak in Tilburg.

Louis van Buren (67) werd in 1978 eigenaar van zijn eerste kapsalon en heeft inmiddels twee goedlopende kapperszaken in Tilburg. In januari 2023 droeg hij officieel het stokje over aan zoon Leon en dochter Linda. Met beiden meer dan twintig jaar ervaring zijn Leon en Linda niet nieuw in het kappersvak en klaar om zonder hun vader de zaken voort te zetten. Louis is echter nog niet van plan om te vertrekken en staat nog steeds klaar om zijn trouwe klanten te knippen. Vanuit hun kapsalon op de Gilzerbaan in Tilburg vertellen vader, zoon en dochter over hun familiebedrijf.  

Louis begon ooit als herenkapper bij een kleine kapperszaak in Tilburg Noord. In 2004 opende hij een tweede Van Buren kapsalon op de Gilzerbaan in Tilburg. Afgelopen januari 2023 nam Louis officieel afscheid en droeg hij de kapsalons volledig over aan zijn kinderen, Leon en Linda. “Ik heb de salon nog niet helemaal verlaten. Ik ben er nog bijna dagelijks te vinden. Iets te vaak volgens mijn vrouw”, deelt Louis lachend. “Ik ben opgelucht dat ik de zaak in de handen van deze twee kan achterlaten. Dit betekent dat ik niet écht afscheid hoef te nemen. Wie weet, misschien blijf ik nog wel een aantal jaar hangen!” 

Eénmanszaak uitgegroeid tot bruisend familiebedrijf   

Leon en Linda van Buren waren al van kleins af aan gefascineerd door het kappersvak, een passie die ze zonder twijfel van hun vader hebben geërfd. Ze volgden beiden de kappersopleiding en voegden zich bij de familiezaak; Leon in 1999 en Linda in 2001. Voor de zus van Linda en Leon was het niet altijd even leuk dat het hele gezin betrokken was bij de kapsalon. Linda deelt met een glimlach: “Toen we nog allemaal thuis woonden, zei mijn zus wel eens tijdens het eten: ‘ik heb vandaag ook gewerkt!’, omdat het altijd over de kapsalon ging aan de eettafel. Onlangs hielp de oudste dochter van onze zus in de salon. Mijn zus zei de volgende dag: ‘het voelde weer net als vroeger, tijdens het eten ging het non-stop over de kapsalon’.” 

“Zolang mensen door mij geholpen willen worden, blijf ik lekker werken!”  
 


Broer en zus op de voorgrond, vader meer op de achtergrond

Al in 2006 worden Leon en Linda op papier mede-eigenaren van de kapsalons. Broer en zus hebben inmiddels een slimme manier van samenwerken in de kapperszaak gevonden. “Leon vindt het niet erg om de administratie doen. Ik doe liever dingen zoals personeel en trainingen verzorgen. Meer de mensen-taken”, zegt Linda.  

Leon voegt met een lach toe: “Ik ben gewoon wat minder een prater! Mensen vragen Linda om vrij te nemen en ik kijk vervolgens of dat kan. We werken eigenlijk best goed samen als broer en zus, maar gelukkig nooit op dezelfde locatie. Ik werk altijd in deze zaak en Linda werkt, samen met onze vader, op de Leharstraat in Tilburg Noord. Tijdens de zomervakantie hebben we toevallig twee dagen samengewerkt, dat was heel gezellig.”  

Dames- en herenkapsalon Louis van Buren. 

Louis vond het niet moeilijk om zijn zaak over te dragen aan zijn kinderen. “Ik ben nog niet echt minder gaan werken, dus er is nog niet zoveel veranderd. Alleen op papier. Misschien komt dat nog, als ik echt niks meer mag doen! Dan vind ik het misschien wel lastig”, vertelt Louis. “Zolang mensen door mij geholpen willen worden, blijf ik lekker werken!”  

Louis begon ooit met de hulp van een klein accountantskantoor die nog alles op zijn typmachine deed. “Toen hij met pensioen ging in 2017, kwamen we in contact met De Beer Accountants & Belastingadviseurs. Zij waren heel professioneel en hebben ons erg goed geholpen met mijn pensioen en de bedrijfsovername, waardoor ik nu rustig een stapje terug kan doen. Ook tijdens de coronacrisis waren ze onmisbaar en hielpen ze onder andere met het aanvragen van subsidies. Ook al is De Beer een groot bedrijf, door een klein, vast team voelt het toch altijd persoonlijk”, aldus Louis.  

Kapsalon Louis van Buren op de Gilzerbaan in Tilburg. 

Nieuwe wind, maar het vertrouwde gevoel blijft 

Voor de kapsalons en voor Leon en Linda blijft veel hetzelfde, ook nu hun vader zich officieel heeft teruggetrokken. “We hadden een artikel in een lokaal blad laten plaatsen, waarin stond dat onze vader vanaf januari een stapje terugdeed. Maar, zoals je ook kon lezen, zijn wij al sinds 2006 mede-eigenaren. Mensen begonnen ons te feliciteren en wij dachten alleen maar: waarmee?” Linda lacht. “We stuurden voor de vorm bloemen naar onze ouders, maar er verandert verder weinig. We blijven doen wat we altijd deden!  

Mijn advies voor families die samen een bedrijf willen starten? Ik zou het niet doen.” zegt ze lachend. “Gelukkig zijn we allemaal heel verschillend. Dat zorgt soms voor botsingen, maar zo heeft iedereen ook zijn eigen ding. Ik denk dat het daarom bij ons zo goed werkt!”