Beerberichten

Van bruin café tot terrastrots: het succesverhaal van Kerkzicht Diessen

Kerkzicht Diessen' staat bekend als meer dan alleen een eetcafé. Dankzij de inspanning van eigenaar Martijn Schilders en zijn vrouw Carlijn is deze plek uitgegroeid tot hét terras van Diessen en omstreken.
Eigenaar Martijn Schilders voor Kerkzicht Diessen.

‘Kerkzicht Diessen’ staat bekend als meer dan alleen een eetcafé. Dankzij de inspanning van eigenaar Martijn Schilders en zijn vrouw Carlijn is deze plek uitgegroeid tot hét terras van Diessen en omstreken. Bekroond met de 27e plaats in de ‘Terras top 100 2023’. Of je nu een plekje in de zon kiest of liever in de schaduw zit; Martijn en zijn team zorgen ervoor dat je je welkom voelt. Martijn vertelt ons meer over de charme van Kerkzicht Diessen. 

Zon, zicht en sfeer: het terras van Kerkzicht Diessen 

Je hebt terrassen en je hebt terrassen, maar Kerkzicht Diessen springt er zeker uit. Een mooier terras is er niet in de omgeving”, zegt Martijn met een glimlach. “Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zit je hier lekker in de zon. Tel daar het uitzicht op de kerk bij op, midden in het charmante centrum van Diessen en je snapt waarom het altijd gezellig druk is. Het is een plek waar iedereen, van directeuren tot iemand die net een kopje koffie kan betalen, samenkomen. Ik probeer te creëren dat mensen niet voor ons komen, maar echt voor de plek, het eten en de fijne bediening. Het allerbelangrijkste is dat mensen zich hier thuis voelen.” 

Wat het terras zo uniek maakt? Dat zijn ongetwijfeld de investeringen die Martijn en zijn team hebben gedaan om het terras optimaal te maken voor elk seizoen. “Dankzij terrasverwarming en onze brede overkapping, zit je gewoon altijd goed hier, of het nou waait, regent of sneeuwt”, zegt Martijn. “Met ruimte voor wel 30 mensen onder de overkapping is het een gezellige boel, zelfs in de koudste maanden. De houten wand in Oostenrijkse stijl zorgt in de winter voor dat knusse Alpen-gevoel.” 

Een welverdiende 27e plek in de Terras Top 100 2023  

Mede dankzij de betrokken bediening heeft Kerkzicht Diessen de 27e plaats behaald in de Terras Top 100 van 2023. Deel uitmaken van de Terras Top 100 is geen kleinigheid; het is dé ranglijst waar Nederlandse terrassen worden beoordeeld op sfeer, service en gastvrijheid. 

“Dankzij ons topteam en de nieuwe dingen op ’t terras, gingen we als een speer. Ik had een lijstje gemaakt voor het personeel met wat aandachtspuntjes. Niet eens voor die wedstrijd, gewoon, omdat het zo hoort. We hebben er ook zeker even bij stilgestaan met een borreltje en een zomerse barbecue. Maar, we zijn niet echt de onderneming die van de daken schreeuwt hoe goed we zijn. We blijven gewoon doen wat we altijd al deden. De gasten op één zetten. Het mooiste van alles zijn dan ook de reacties en complimentjes van de gasten. Die zijn goud waard.” 

Het juryrapport was dan ook zeer lovend over Kerkzicht Diessen: ‘Het terras in Diessen biedt een prachtig uitzicht op de kerk en een stijlvolle inrichting. Met goed gekozen meubilair en parasols creëert het een uniforme uitstraling. De service is alert, met aandacht voor upselling en vaste gasten. Het juryrapport benadrukt hun attentheid gecombineerd met commercieel inzicht.’ 

Het enthousiaste personeel aan het werk op het terras.  

Moderne ambities en meegaan met de tijd   

Begonnen als een eenvoudig bruin café met een klein cafetaria en terras, is Kerkzicht Diessen inmiddels een van de modernste in de regio. Martijns passie voor zijn zaak is duidelijk zichtbaar bij Kerkzicht Diessen. Wat begon als een bescheiden cafetaria van 5 bij 5 meter in 2000, transformeerde al snel door verschillende verbouwingen en aanpassingen.  

Zelfs na 22 jaar blijft Martijn op zoek naar de nieuwste trends. Of het nu gaat om een moderne frituurmachine voor het cafetaria, de menukaart in het eetcafé of verdere verbeteringen aan het terras. “Wie had een paar jaar terug gedacht aan alcoholvrije wijn en bier? Nu zijn ze niet weg te denken van de kaart. Je moet meegaan met de tijd”, grinnikt hij. “In de winter of op een regenachtige dag dan komen de ideeën voor vernieuwing vanzelf.” 

Het begin van Martijns jarenlange relatie met De Beer

Diessen is meer dan alleen een plaats voor Martijn Schilders. Hij is hier geboren, getogen en het is de plek waar zijn horecadroom werkelijkheid werd. Op 21-jarige leeftijd greep hij de kans om bedrijfsleider te worden van een horecazaak in Oostelbeers. Maar het was ‘Kerkzicht’, zijn voormalige stamcafé, dat zijn aandacht trok toen het leeg kwam te staan. Hij toverde dit oude, bruine café om in een goedlopend eetcafé met bruisend terras en een modern cafetaria ernaast.   

Dankzij de hulp Wil Vennix, partner bij De Beer Accountants & Belastingadviseurs, lukte het Martijn om voor zichzelf te starten in 1999. “Wil komt ook uit hetzelfde dorp als ik, we begrijpen elkaar. Hij heeft veel verstand van de cijfers en is gewoon heel fijn om mee te werken. Als ik bij De Beer ben, is het sowieso net alsof we gewoon thuis aan de keukentafel zitten. Als ik grote veranderingen wil doorvoeren vraag ik De Beer altijd om advies. Ik kan altijd bij ze terecht als ik het zelf even niet weet”, vertelt Martijn.  

Of Martijn volgend jaar weer meedoet met de Terras Top 100? Als het aan hem ligt wel: “Het is wel een echte kick en het smaakt zeker naar meer. Als we net als dit jaar zo’n goed team op de vloer hebben staan, doen we zeker weer mee”, eindigt hij.