In 1988 kwam hij in Tilburg terecht, en sindsdien is hij nooit meer weggeweest; Marc Meeuwis van Citymarketing Tilburg. Waarom zou hij ook? De stad past hem naar zijn zeggen immers al vanaf dag één ‘als een jas’. Met het oog op talentbehoud laat hij in zijn functie als directeur van de marketingorganisatie nu ook anderen inzien wat ‘zijn Tilburg’ allemaal te bieden heeft. Via een appgroep waarin lokale ondernemingen en werkstudenten elkaar kunnen vinden, bijvoorbeeld. “Ik ben ervan overtuigd: als een student weet wat hier allemaal te halen valt, dan blijft ‘ie hangen. Sowieso.”
Ooit blaakte Tilburg van het zelfvertrouwen. Totdat de textielindustrie uit de stad verdween; toen kwam er verandering in, vertelt de Citymarketing Tilburg-directeur. “De stad was haar identiteit kwijt, en daar werden we onzeker van.” Het gevolg? Inwoners liepen plots wat minder met hun afkomst te koop. “Tilburg is natuurlijk nog een relatief jonge stad”, zo plaatst hij de zaken in perspectief. “Eigenlijk zijn we net een puber: volop in ontwikkeling en zoekende. Dan weer eens onzeker, dan weer eens succesvol. Zo’n groeiproces is lastig, maar biedt uiteindelijk vooral heel veel kansen.”
De imago-omslag
In 2017 is hét moment waarop de zaken merkbaar kenteren. “Dat jaar kwam de koning naar onze stad om zijn 50e verjaardag te vieren. Bij ons gebeurde dat niet zoals in andere steden, met enkel mooi schoongeveegde stoepjes, koekhappen en klederdracht. Wij pakten het heel anders aan.” Tilburg koos voor een programma dat de inmiddels moderne en innovatieve identiteit van de stad weerspiegelde. Zo waren er urbansportsactiviteiten in de Hall of Fame en er was een parade die het ‘Hart van Brabant’ symboliseerde. De onconventionele aanpak benadrukte de sociale en experimentele cultuur van de stad. “Dat heeft echt zóveel zelfvertrouwen aan de stad teruggegeven. Trots aangewakkerd ook. Daarna ging de Tilburger plots weer uit zichzelf vertellen: ik ben van hier!”
Ondanks die imagokentering gaan echter nog steeds te veel jonge talenten hun geluk elders beproeven, zo is Marc van mening. “Tilburgers zijn trots op hun stad, maar het bedrijfsleven hier is echt nog te bescheiden. Heel begrijpelijk hoor, dat iedereen altijd bezig is met de dagelijkse zaken. Maar er zit hier zoveel potentieel talent, en we hebben die jongeren daarnaast zoveel mooie banen te bieden. Maar ze wéten dat helemaal niet.” Eerlijk is eerlijk: in de Randstad zijn ze ook beduidend beter in roepen dat het daar allemaal gebeurt, aldus de directeur. “Dus veel van onze wo’ers en hbo’ers gaan na hun studie die kant op.”
Het belang van talent in de stad
De gemeente schrijft iedere vier jaar nieuw beleid voor Citymarketing Tilburg waar talentbehoud een onderdeel van is. Het is vervolgens aan de marketingorganisatie om daar een strategie bij te bepalen en vast te stellen wat de uitvoering ervan kost. Waarom talentbehoud nu eigenlijk zo belangrijk is? “Tilburg is gemiddeld gezien al heel lang een van de armste steden van Nederland. We groeien wel qua inkomsten, maar andere steden ook, en dus blijven we ergens onderaan bungelen. Als er meer mensen met hbo- of academisch niveau hier blijven, dan zal het gemiddelde inkomen hier stijgen. En dat doet wat met je stad. Nu zie je bijvoorbeeld dat bepaalde merken niet naar Tilburg komen, omdat ze zeker weten dat ze in steden als Den Bosch en Eindhoven grotere omzetten draaien. Alles houdt verband.”
Vasthouden dat jonge talent dus, is het idee. “Van mbo tot wo; er zitten hier 70.000 studenten in de stad. We hoeven echt niet iedereen hier te houden. Dat is een utopie. En je hebt ook mensen nodig die in Amsterdam vertellen: ik heb in Tilburg gestudeerd. Maar het is wel fijn als je de mogelijkheden van werken in Tilburg wat beter over de bühne krijgt.” Hij ziet overigens wel steeds vaker dat die jongeren na een paar jaar elders toch weer naar Brabant terugkomen om hier een baan te zoeken en een gezin te stichten. “Dat zegt natuurlijk genoeg en is een mooie ontwikkeling. Maar carrièremogelijkheden zijn groter als je hier metéén begint.”
Jobs with Impact; talentbehoud via WhatsApp
Een jaar of drie geleden riep Citymarketing Tilburg ‘Jobs with Impact’ in het leven; een laagdrempelige maar effectieve manier van talentbehoud. “Samen met The Tailors – toentertijd nog acht snelgroeiende digitale bedrijven uit Tilburg – begonnen we een appgroep vol studenten waarin de bedrijven hun vraag naar werkstudenten konden ‘droppen’. Een Tilburgse student krijgt zo een relevante bijbaan tijdens zijn of haar studie, maakt kennis met interessante organisaties in de stad, komt uit de welbekende studentenbubbel, krijgt beter betaald dan met vakkenvullen in de supermarkt én schiet hier meteen een beetje wortel.” De simpele formule blijkt een succes, die al meer dan vijftien vaste banen aan lokale talenten opleverde.
Wat begon als een groepsapp met 30 wo-studenten en 2 bedrijven, is inmiddels uitgegroeid tot een pool van 600 studenten en 65 bedrijven, zo laat de Citymarketing-directeur weten. Een die nog steeds alsmaar organisch groeit. Daarnaast nemen inmiddels ook hbo’ers en niet-digitale bedrijven deel. “Ook wel een mooi voorbeeld van de mentaliteit hier trouwens; we zijn gewoon begonnen met het idee ‘we zien wel waar het schip strandt’. Vooral dóén, zonder moeilijk gedoe. Héél erg 1.0’erig. En inmiddels heeft zelfs de gemeente zeer veel interesse. Sterker nog: ze gaat geld vrijmaken om te helpen bij de doorontwikkeling.”
Investeren in initiatieven
Citymarketing Tilburg gaat ook nog wat extra geld in het initiatief investeren, zo laat Marc weten. “Tot nu toe hadden we altijd één student die ons zestien uur per week betaald hielp. Maar er komen steeds meer geïnteresseerde bedrijven, de naamsbekendheid moet nog flink worden vergroot en we willen dit jaar heel graag samenwerkingen gaan opzetten met studie- en studentenverenigingen in de stad.”
Ook de Local Career Days – een Tilburgse spin-off van de landelijke Career Days – komen uit de koker van de stichting. Marc: “Tijdens dit meerdaagse event zijn ook altijd alle bedrijven uit de Randstad aanwezig. En die kapen onze talenten weg. Wij zijn afgelopen jaar dus heel klein met een lokale variant begonnen; met vier typisch Tilburgse bedrijven die voor studenten interessant kunnen zijn. In november 2024 vond de eerste editie plaats en die bleek een groot succes. Nu moet het bekender worden, en is het de bedoeling dat meer bedrijven uit Tilburg en de regio mee gaan doen. Ideaal zou zijn als je uiteindelijk kunt zien welke ondernemingen er van Breda tot Veghel zitten. En dat je voor een baan bij een gaaf bedrijf dus echt niet naar het westen van het land hoeft te gaan.”
Er alles aan doen om Tilburgse talenten te laten zien wat de stad te bieden heeft, dus. “En dan zorgen dat gebeurt wat vroeger altijd al het geval was tijdens het stappen hier; als vrienden van me eenmaal hier een keer in de kroeg waren geweest, dan moesten we voortaan áltijd in Tilburg op stap. Omdat ze zagen dat het hier anders dan in andere steden is. Het bruist op vele fronten. En dat mogen onze jongeren weten.”
Toegevoegd worden aan de whatsappgroep van Jobs with Impact? Studenten nemen kosteloos deel via onderstaande QR-Code. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich melden bij maud@the-tailors.nl.
Bij De Beer hechten we veel waarde aan het aantrekken van jong talent uit de regio. In deze krappe arbeidsmarkt zijn jongeren immers een belangrijke doelgroep voor het vinden van nieuwe collega’s. Tilburg University en de hogescholen in omliggende steden (Eindhoven, Den Bosch, Breda) bieden wat dat betreft veel kansen. Via samenwerkingen met onderwijsinstituten, studie- en studentenverenigingen proberen wij dan ook zo goed mogelijk zichtbaar te zijn voor lokaal talent. Onder meer door aanwezigheid op banenmarkten en promotie via socialmediakanalen.
Het De Beer-team telt op dit momenteel twee stagiairs en twaalf werkstudenten. Dit komt neer op maar liefst 15 procent van ons totale personeelsbestand. Diegenen die als werkstudent bij ons aan de slag gaan, krijgen een buddy toegewezen; een ervaren collega die ze wegwijs maakt. Na een tijdje kunnen de studenten zelfstandig opdrachten oppakken en draaien zij als volwaardige teamleden mee. Ook in het geval van afstudeerders doen zich mooie kansen voor; er wordt regelmatig een aanbod voor een startersfunctie gedaan. Vele voordelen voor zowel onze eigen organisatie als de studenten in kwestie dus. En we dragen op deze manier bij aan het talentbehoud in onze stad.