Beerberichten

Veul Gère: hoe een vriendengroep carnaval verovert

Veul Gère is een carnavalsgroep uit Tilburg die is ontstaan vanuit een vriendengroep en inmiddels erg succesvol is in de carnavalswereld. In dit verhaal vertellen we hoe zij zo succesvol zijn geworden en op welke manier de groep deze successen graag viert.

Veul Gère is een carnavalsgroep uit Tilburg die in 2006 is ontstaan vanuit een vriendengroep. Hoewel de groep geen professionele muzikanten heeft, is het inmiddels uitgegroeid tot een bekende naam in de carnavalswereld. De groep is vooral bekend om zijn aanstekelijke en feestelijke nummers die door het publiek luidkeels worden meegezongen. Inmiddels heeft Veul Gère meerdere prijzen gewonnen, waaronder de prijs voor het beste carnavalsnummer van Omroep Brabant in 2019. Ook hebben ze afgelopen januari hun eigen concert georganiseerd in 013, dat binnen drie minuten was uitverkocht. 

Robbert Marks is al ruim elf jaar betrokken bij de groep en vertelt dat het ontstaan van de carnavalsgroep als een geintje binnen de vriendengroep startte. “We hebben een keer een nummer gemaakt en dat smaakte naar meer. Al snel groeide het uit naar jaarlijks een nieuw nummer.” Het succes van Veul Gère is geleidelijk gegroeid, mede dankzij samenwerkingen met bekende artiesten als Peter Smulders en clown Bassie.  “In het begin hebben we geleund op de schouders van Peter Smulders, waarmee we ook een nummer hadden gemaakt. Zo ook met clown Bassie. Op die manier hebben we de naamsbekendheid een beetje opgebouwd en uiteindelijk waren we bekend genoeg om eigen nummers uit te brengen”, aldus Robbert. 

Veul Gère heeft inmiddels een aardige prijzenkast opgebouwd. In 2019 wonnen ze de prijs voor beste carnavalsnummer bij Omroep Brabant met het nummer ‘Stripke Veur’. Robbert: “Op carnavalsvrijdag organiseert Omroep Brabant standaard ‘3 uurkes vooraf’. Op die dag is een wedstrijd gelanceerd genaamd ‘Kies je kraker’, waarbij het beste carnavalsnummer wint. Binnen de categorie carnavalsprijzen is dat toch wel dé prijs die je wil winnen.” Maar ook wanneer anderen winnen, wordt dit gevierd met elkaar. Veul Gère is inmiddels echt onderdeel van het carnavalsleven. “Afgelopen jaar hebben we met twee nummers bij Omroep Brabant gezongen. Dat is sowieso al bijzonder, want eigenlijk komen de meeste carnavalsartiesten met één nummer uit, dus daarmee zie je dat we wel een beetje bij de vaste kern horen”, zegt Robbert. 

Tegenwoordig trekt Veul Gère ook hun eigen publiek en treden ze op tijdens grote evenementen. Een hoogtepunt voor de groep was het eigen concert in Poppodium 013 in Tilburg. Robbert: “De oorsprong van dit concert lag in onze livestreams tijdens corona. Daarvoor zochten we de samenwerking met First Impression op, om mensen ook in die tijd te entertainen. Die kaartjes verkochten we voor €1,11. Dat bleek een schot op de roos: veel mensen hadden kaarten gekocht. Ook dat smaakte uiteraard naar meer. Zo kwamen we op het idee om een concert te houden in Poppodium 013 met gastartiesten.”  

Dat het concert in Poppodium 013 zo’n groot succes zou worden, hadden ze niet verwacht. Het optreden was in maar liefst 3 minuten volledig uitverkocht. Robbert blikt trots terug op dit concert: “Er kwam natuurlijk veel bij kijken om zoiets te organiseren en dat is toch knap lastig als je niet zo van de voorbereiding bent. Daarom hebben we het ook lekker op onze eigen manier aangepakt. De grote lijnen, waaronder de locatie en gastartiesten, waren natuurlijk ver van tevoren vastgelegd. De generale repetitie vond plaats op de dag zelf, een paar uur voor het concert.” De heren hebben het concert in ieder geval dicht bij zichzelf gehouden, met ruimte voor een knipoog. Zo werden er tijdens het concert 3000 gratis frikandellen rondgebracht voor aanwezigen. Ook waren er twee grote barren op het podium neergezet voor de extra sfeer. Robbert: “We vonden het belangrijk om alles niet té georganiseerd neer te zetten, dat past niet bij onze stijl.”  

Het uitverkochte concert smaakt in ieder geval naar meer; de carnavalsgroep besloot er direct een vervolg aan te geven op 13 januari 2024. Binnen de kortste keren was dit concert wederom uitverkocht. Robbert: “We twijfelden of het ons zou lukken om het weer uitverkocht te krijgen, maar binnen de kortste keren waren alle tickets verkocht. Daarom besloten we een extra avond toe te voegen, op 14 januari. Ook die datum is alweer uitverkocht.”