Beerberichten

Zero CO2: het kennisplatform voor een duurzamer bedrijfsleven

Zero CO2 is een kennisplatform voor een duurzamer bedrijfsleven. De Beer is recent een samenwerking gestart.
Partners van De Beer en van Zero CO2 tijdens de onboarding van De Beer Accountants & Belastingadviseurs
Officiële toetreding tot Zero CO2 op kantoor van De Beer.

Harry en Sanne Marissen zijn het brein achter Zero CO2, een initiatief met een heldere visie op het verduurzamen van de bedrijfswereld. Vanuit het accountantskantoor Harrier, opgericht door Harry, merkten zij een toenemende behoefte aan duurzaamheidsbegeleiding. Dit leidde tot de oprichting van Zero CO2, een kennisplatform dat zich inzet om kantoren en hun klanten te ondersteunen in de transitie naar een groenere bedrijfsvoering. Harry Marissen vertelt over de missie van Zero CO2 en de recente samenwerking met De Beer.

Het idee voor Zero CO2 ontstond toen Harry en Sanne door andere accountantskantoren werden gevraagd om hun kennis over duurzaam ondernemen te delen. Dit leidde ertoe dat wat begon als een aparte afdeling binnen het accountantskantoor, zich snel ontwikkelde tot een onafhankelijke onderneming. Zero CO2 valt op door zijn doelgerichte en haalbare benadering van duurzaamheid, met nadruk op maatwerk en een persoonlijke relatie met de klant. Inmiddels is het accountantskantoor verkocht en richten Harry en Sanne zich volledig op Zero CO2.

Duurzaamheidsrapportage vanaf 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 zijn grote bedrijven wettelijk verplicht om te rapporteren over Environmental, Social & Governance (ESG) onderwerpen. Harry legt uit: “Deze rapportage is complex en veelomvattend. Het gaat om thema’s als klimaat, biodiversiteit en vervuiling, maar ook sociale thema’s, zoals diversiteit en arbeidsomstandigheden in de waardeketen. Zero CO2 biedt accountantskantoren opleidingen, tools en trainingen aan. Hierdoor kunnen deze kantoren hun klanten effectief ondersteunen bij het opstellen van ESG-rapportages en consultancydiensten aanbieden aan grote ondernemingen, zodat deze aan hun rapportageverplichtingen kunnen voldoen.”

Zero CO2 ondersteunt naast grote ondernemingen ook het mkb. Ondanks dat kleine en middelgrote bedrijven geen rapportageverplichting hebben, streven velen toch naar duurzaam ondernemen. Harry legt uit dat ze hiervoor samenwerken met specialisten in subsidies, gebouwverduurzaming en het berekenen van de CO2-voetafdruk, om mkb-bedrijven hierin effectief te begeleiden.

Harry en Sanne zijn blij met het vooruitzicht om samen te werken met kantoren die serieus werk willen maken van een duurzamere toekomst. “Dankzij deze gezamenlijke inzet kunnen we de overgang naar duurzaam ondernemen in Nederland versnellen,” eindigt Harry.

De Beer sluit zich aan bij Zero CO2

De Beer Accountants & Belastingadviseurs heeft zich onlangs aangesloten bij Zero CO2. Paul van Ierland legt uit waarom: “We hebben een paar klanten die in 2026 over boekjaar 2025 moeten rapporteren over duurzaamheid. Zij krijgen direct met de nieuwe ESG-wetgeving te maken. Maar ook andere ondernemingen krijgen te maken met duurzaamheidsverslaggeving. Bijvoorbeeld omdat ketenpartners daar om vragen, of uit intrinsieke motivatie. Door onze aansluiting bij Zero CO2 kunnen we hen beter bedienen. Zo hebben we toegang tot een netwerk van kennispartners en kunnen we kennis delen met de andere aangesloten kantoren.”

Meer lezen over Zero CO2? Bekijk hun website.